• slide1.jpg
  • slide2.jpg

Božja beseda za sredo, 4. decembra 2013

Sreda prvega adventnega tedna

»Množica se je čudila, ko je gledala, kako nemi govorijo, pohabljeni postajajo zdravi.« (Mt 15, 31)

Berilo

Izaija 25,6-10

Mesijanska slovesnost

6 Gospod nad vojskami pripravi na tej gori vsem ljudstvom gostijo z izbornimi jedili, gostijo z žlahtnim vinom, z najboljšimi jedili, s prečiščenim žlahtnim vinom. 7 Uniči na tej gori zagrinjalo, ki zagrinja vsa ljudstva, in pokrivalo, s katerim so pokriti vsi narodi, uniči smrt za vedno. 8 Vsemogočni Gospod obriše solze z vseh obrazov, sramoto svojega ljudstva odpravi z vse zemlje, kajti Gospod je govoril. 9 Tisti dan porekó: Glejte, to je naš Bog! Čakali smo ga, da nas reši. To je Gospod, ki smo vanj upali! Radujmo in veselimo se, da nas je rešil. 10 Kajti Gospodova roka bo počivala na tej gori. Na svojem mestu bo Moab poteptan, kakor se slama potepta v gnojnici.

Psalm

Knjiga psalmov 23,1-3.3-4.5.6

PSALM 23 (22)

Gospod je moj pastir in gostitelj

#23

1 Psalm, Davidov.


Gospod je moj pastir, nič mi ne manjka;
2 na zelenih pašnikih mi daje ležišča.
K vodam počitka me vodi.
3 Mojo dušo poživlja.
Vodi me po pravih potih
zaradi svojega imena.
3 Mojo dušo poživlja.
Vodi me po pravih potih
zaradi svojega imena.
4 Tudi če bi hodil v temni dolini,
ne bom se bal hudega, ker si ti z menoj:
tvoja gorjača in tvoja palica
sta mi v tolažbo.
5 Pogrinjaš mi mizo
vpričo mojih nasprotnikov;
z oljem mi glavo maziliš,
moj kelih je zvrhan.
6 Dobrotljivost in milost mi sledita
vse dni mojega življenja
in v Gospodovi hiši bom prebival
najdaljše čase.

Evangelij

Matejev evangelij 15,29-37

Številna ozdravljenja ob Galilejskem morju

29 In Jezus je šel od tam in dospel h Galilejskemu morju; stopil je na goro in tam sédel. 30 In k njemu so prišle velike množice, ki so imele s seboj hrome, slepe, kruljave, neme in mnogo drugih. Položili so jih pred njegove noge in jih je ozdravil; 31 in množice so se začudile, ko so videle, da nemi govorijo, da so kruljavi zdravi, hromi hodijo in slepi gledajo. In slavili so Izraelovega Boga.

Druga pomnožitev kruha

Mr 8,1–10
32 Jezus pa je poklical svoje učence in rekel: »Ljudstvo se mi smili; kajti že tri dni vztrajajo pri meni in nimajo kaj jesti; lačnih pa nočem odpustiti, da morda na poti ne omagajo.« 33 Učenci mu rečejo: »Od kod bi vzeli v puščavi toliko kruha, da bi takšno množico nasitili?« 34 Jezus jim reče: »Koliko hlebov imate?« Rekli so: »Sedem, pa malo ribic.« 35 In velel je ljudstvu sesti po tleh; 36 in vzel je sedmero hlebov in ribe, se zahvalil, jih razlomil in dajal učencem, učenci pa množicam. 37 In vsi so jedli in se nasitili; in kar je ostalo koščkov, so pobrali – sedem polnih košar.